Därför ska du aldrig hälsa på en hund på restaurangen

Därför ska du aldrig hälsa på en hund på restaurangen 

Jag som skriver detta heter sofia och har under 6år jobbat i restaurangbranchen men har under dom senaste 4 åren sadlat om till att jobba med hundägare som behöver hjälp med oönskade beteende.

Ett vanligt förekommande problem är hundar som är med för mycket i sociala sammanhang, dom börjar bita människor som närmar sig. Restaurangen är typiskt en sån olyckssituation.

Risken me de bekväma

Idag får hundar följa med nästan överallt, av praktiska skäl är ju detta väldigt smidigt för oss människor. Men de finns risker för hunden med att vara med överallt, speciellt om du har en reserverad hund som inte är super social och uppskattar främlingar och beröring. Detta gäller inte alla hundar men de finns en risk så better safe than sorry. 

Negativt kontrollbehov

Oftas ligger hundarna längst ut mot gången framför bordet med huvudet utåt, oftast vill dom de för att ha kontroll. Detta bjuder in folk som går förbi att hälsa för oftast tittar hunden väldigt mycket på den som närmar sig för att ha kontroll. 

Hundar som ligger på restaurangen kan vara riskabla därför att:

  1. Triggerstacking, du vet inte hur länge hunden vart med ute bland folk den dagen eller hur många som hälsat på den eller hur många hundmöten den haft och dessutom hur många som har gått förbi bordet, hunden håller koll varje gång de kommer fram en ny. Ska folk dessutom hälsa kan de bli värre om du har en hund som blir stressad av främlingar som hälsar. Triggerstacking är en term som används för att beskriva när en hund upplever flera olika stressande situationer eller stimuli under en kort tidsperiod, vilket kan orsaka en överbelastning av hundens mentala tillstånd och leda till negativt beteende. När en hund utsätts för stressande situationer, aktiveras dess stressrespons, vilket kan inkludera en ökad hjärtfrekvens, snabb andning och ökad adrenalinproduktion. Om stressiga händelser eller stimuli fortsätter att påverka hunden, kan dess stressrespons förbli hög, vilket kan göra hunden mer känslig för stress och mer benägen att visa negativt beteende. Exempel på stressande situationer eller stimuli som kan utlösa triggerstacking inkluderar höga ljud, rörelse, nya miljöer, andra djur eller människor, sjukdom, trötthet och hunger. Om hunden utsätts för flera av dessa stressorer under en kort tidsperiod, kan dess stressnivåer ackumuleras och orsaka en överbelastning av dess mentala tillstånd, vilket kan leda till negativt beteende som skällande, grävande, bitande eller annat aggressivt beteende.
  2. Trängd, en hund som upplever sig trängd d.v.s sitter fast i koppel i ett trångt utrymme kan bita om den inte uppskattar främlingar som närmar sig.
  3. Hundägaren är ouppmärksam eftersom man är ju där för att äta och socialisera eller? Inte hålla på med hundträning? Hundägaren kanske inte förhindrar dig eller belönar och placerar sin hund på ett skyddat sätt.

Därför bör du inte hälsa på restauranghundar - risker och faror att tänka på

Detta kan du som hundägare göra

 1. Tänk på triggerstacking, orkar din hund idag? Vad har den gjort dom senaste dagarna ? Skapa balans och överstimulera inte med fel aktiviteter.
 2. Träna hunden på alla restaurangbesök, var förberedd med godis och liggplats (intränad plattform) t.e.x matträning.
 3. Managament, placera dig vid ett bord inte lika många går förbi, ta me nån väska eller annat för att skapa barriär och placera din hund bak eller bredvid dig inte längst ut. Tänk om de kommer förbi en rullstol och hunden blir rädd för den eller tänk om de springer förbi ett barn med fladdriga kläder hunden reagerar men jakt. De kan också komma andra hundar.
 4. Låt inte alla hälsa, vad ger detta hunden egentligen, läs av din hund nästa gång nån främling hälsar, blir den stressad, kan den gå undan om den vill? Hundar hälsar inte som vi människor, "hälsa" kan lätt bli väldigt påtvingat och kränkande för hunden och är anledningen varför många hundar stressar upp, hoppar, pussas överdrivet, nafsar eller skäller.

Detta kan du som personal eller gäst göra

 1. Ta ut lite i båge när du går förbi
 2. Hälsa eller bry dig inte om hunden
 3. Om du är personal och ser att hunden morrar när du kommer fram, be gästerna placera en barriär framför hunden eller placera hunden bakom sig.

Hör mig prata mer om att hälsa på hund i denna videon

Dela gärna inlägget :)

 

Lämna en kommentar